i

Dve decenije, ordinacija za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Master Physical posvećena je pružanju stručne rehabilitacije kroz fizikalnu terapiju, kineziterapiju, kiropraktiku, masažu i mnoge druge terapije i programe.

Pratite Nas:
i

Master Physical

i

Gostovanje “Master Physicala” na TV PINK

Olivera Popović, visoki strukovni terapeut ambulante za rehabilitaciju “Master Physical” je kao gost u Jutranjem programu TV Pink pričala o uzrocima nastanka bola u leđima, ugroženim osobama, prevenciji, pokazavši  i par vežbi koje adekvatnih za sve one koji dugo sede.

Ukratko o problemima bola u leđima:

Problemi u leđima – bolest savremenog doba

Kada govorimo o problemu bola u leđima možemo reći da je to bolest savremenog doba jer je ranije najveći broj ljudi sa ovim problemom bilo starije od 55 godina dok se danas granica pomerila. Po statističkim podacima, kod više od 44% populacije starosti između 35 i 50 godina se javljaju lekaru zbog ovih problema.

Ugrožene grupe

Tu spadaju osobe koje dugo sede, najčešće se radi o kancelarijskim poslovima i sedenju ispred  kompjutera ili o poslovima koje zahtevaju dugotrajno stajanje kao stomatolozi, farmaceuti, osobe koje rade u prodavnicama ili recimo Vaše kolege kamermani. Najčešće problem imaju osobe koje su fizički neaktivne, slabo pešače, više se prevoze, a zbog manjka slobodnog vremena ne stižu da rade vežbe ili da se bave nekim sportom ali su tu i oni koji preteruju u fizičkim aktivnostima i rade vežbe sa prevelikim opterećenjem vise od 1h dnevno, 4 i više dana u nedelji. Savremen način života i kod dece stvara predispoziciju za razvoj problema u leđima pre svega zbog nepravilnog sedenja u školi, kući, za računarom, neadekvatnih sportskih aktivnosti, brzog i naglog rasta. Takođe, zbog položaja tela tokom trudnoće, gotovo tri četvrtine trudnica ima problema sa bolom u leđima za vreme trajanja trudnoće. Treba pomenuti i žene koje veći deo dana nose cipele sa visokom potpeticom jer je kod njih pomereno težite, karlica ide ka napred i povećava se krivina u lumbalnom delu što dovodi do problema u leđima. Američki stručnjaci kažu da će, ovim tempom i načinom života, 80% populacije iskusiti probleme sa leđima tokom svog života.

Kako dolazi do bolova?

Zbog neaktivnosti dolazi do slabosti muskulature koja pruža potporu držanju celog tela, tj. jedni mišići slabe dok se drugi skraćuju. Pomera se težište tela, povećava se ili ispravlja normalna fiziološka krivina  – lordoza, smanjuje se među pršljenski prostor, a samim tim se povećava pritisak na diskus. Kod ozbiljnijih problema, diskus može da prolabira van među pršljenskog prostora  što dovodi do kompresije na nerv i u tom momentu se javlja bol.

Simptomi

Bol, nelagodnost, ukočenost u zadnjem delu leđa ili u vratnom delu, bol u gluteusu, preponi. Bol može da se pruža duž noge bočno ili zadnjom stranom, može da se javi osećaj trnjenja, peckanja. Pojačava se na pokret, fizičku aktivnost, pri dizanju tereta. Kod težih slučajeva može doci do pada stopala, poremećaja senzibiliteta ali i do impotencije.

bolovi u ledjimabolovi u ledjimaStatistika

Statistika pokazuje da se naša generacija čak 40 kilometara godišnje manje kreće od naših roditelja. U stvari, bol u leđima je drugi najčešći razlog za posetu lekarskoj ordinaciji, brojniji samo respiratornih infekcija. Većina slučajeva bolova u leđima su mehaničke ili neorganske prirode, što znači da nisu uzrokovane ozbiljnim stanjima kao što su inflamatorni artritis, infekcije, prelomi ili rak. Kod čoveka prosečne težine opterećenje na lumbalni deo leđa u stojećem stavu je 80 kg, u sedećem pravilnom stavu 90kg , a ukoliko sedi i nagnut je ka napred 100kg …. a ako stoji i podiže teret sa ispruženim nogama težine 20 kg, opterećenje ide i do 200kg.

Lečenje

bolovi u ledjimaNakon uspostavljanja adekvatne dijagnoze koja se radi na osnovu lekarskog pregleda, rentgenskog snimka ili magnetske rezonance pravi se plan i program lečenja. U ordinaciji „Master Physical“ se kreće od fizikalnih procedura koje obuhvataju razne vrste struja, UZ, laser, magnet a po nakon ublažavanja tegoba kreće se sa vežbama istezanja i jačanja koje sprovode visoko strukovni terapeuti. Plan i program koji su zasnovani na individualnom pristupu svakom pacijentu, u odnosu na dijagnozu, kliničku sliku, želje i potrebe pojedinca, kako bi se obezbedio najbolji terapijski ishod.

Prevencija

Prevencija podrazumeva ublažavanje ili eliminisanje faktora rizika, odnosno najčešćih uzroka pojave bolova u leđima. Kada stojite, vodite računa da vam se karlica nalazi u neutralnom položaju. Uvek se trudite da stojite pravo, ispravljenih leđa i ispravljene glave, rasporedite težinu ravnomerno na oba stopala i držite noge pravo. Kada sedite, trudite se da kolena i kukove držite u ravni i držite stopala ravno na podu. Stolica bi trebalo da ima dobru potporu za leđa, a bilo bi idealno da sedite potpuno ravno, uz podršku donjeg dela leđa. Redovno vežbanje ili bavljenje umerenom fizičkom aktivnošću, dosta istezanja, pravilno sedenje, anatomska obuća pomažu u eliminisanju faktora rizika.

Snimak gostovanja možete pogledati ovde.

DODAJTE KOMENTAR