i

Dve decenije, ordinacija za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Master Physical posvećena je pružanju stručne rehabilitacije kroz fizikalnu terapiju, kineziterapiju, kiropraktiku, masažu i mnoge druge terapije i programe.

Pratite Nas:
i

Master Physical

10 Najčešćih povreda na Svetskom prvenstvu u fudbalu

Svetsko prvenstvo u fudbalu je sve bliže. Svih 45360 karata za meč između Srbije i Brazila već je rasprodato. Mnogi mladi, a bogami i oni malo stariji, uveliko sakupljaju i razmenjuju sličice igrača. Generalno, sve se više priča o fudbalu. Zbog prirode bilo kog sporta, uključujući fudbal, tip i oblik povreda koje se prilikom treninga ili meča pretrpe, većinom su predvidivi. Možete pretpostaviti kroz koliki stres već sada prolaze treneri i menadžeri zbog strepnje da se neko od najvećih favorita iz njihovog tima ne povredi i dočeka otvaranje prvanstva na klupi. Ovde ćemo proći kroz najčešće povrede i dati vam ideju o tome šta možete očekivati i kako da ih tretirate.

 

Napomena: Ozbiljnost i težina ovih povreda značajno variraju, ali sve imaju veliku koristi od pravilnog tretiranja, iako je za većinu obavezan medicinski pregled na početku radi tačne dijagnoze i lečenja.

Tipične povrede fudbalera uključuju:

  1. Povredu prednjeg ukrštenog ligamenta kolena
  2. Povredu medijalnog ligamenta kolena
  3. Povredu meniskusa
  4. Povredu mišića lista
  5. Rupturu ahilove tetive
  6. Istegnuće prepona
  7. Uganuće skočnog zgloba
  8. Istegnuća tetiva
  9. Metatarzalne prelome
  10. Prelom gležnja / noge

 

Ako je povreda pogodna za standardno tretiranje akutnih povreda, onda se principi tretiranja akutne povrede najčešće podležu “PRICE” metodi. “PRICE” je akronim od sledećih engleskih termina:
Protection – Zaštita
Rest – Odmor
Ice – Hlađenje
Compression – Kompresija
Elevation – Podizanje

Prvo, fizički zaštitite povređeni predeo od bilo kojih spoljašnjih uticaja koji mogu pogoršati povredu. Drugo, postarajte se da za određeno vreme odmorite, tj. da što manje pokrećete predeo kako bi umanjili upalu i bol. Treće, ukoliko je moguće, prislonite led na povređenu površinu, da smanjite protok krvi i ograničite inflamatorni otok. Četvrto, ako je moguće, koristite kompresiju bandažiranjem predela, što je često i važnije od prethodnog. Peto, podignite predeo povrede iznad nivoa srca, ako je moguće, kako bi umanjili otok i sprečili dalje oticanje tkiva.

Vaš fizioterapeut će vas voditi kroz proces oporavka, koristeći ove principe za početak, kako bi se obnovila normalna funkcija mišića i tkiva pre uvođenja vežbi, sa kojim se kreće čim mišić ili tkivo mogu da izdrže blage kontrakcije. Ovakav program najčešće se sastoji iz blagih istezanja, progresivnog programa vežbi i postepenog povratka u svakodnevne ili sportske funkcije. Nastavak bavljenja sportom nije preporučljiv dok se bol potpuno ne eliminiše, dok predeo povrede ne može da se istegne bez nelagodnosti, i dok se puna fizička snaga ne može ponovo provesti kroz predeo. Funkcionalni trening se temeljno i progresivno nastavlja kako bi se što pre ponovo postigao željeni nivo sportskih performansi.

DODAJTE KOMENTAR