i

Dve decenije, ordinacija za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Master Physical posvećena je pružanju stručne rehabilitacije kroz fizikalnu terapiju, kineziterapiju, kiropraktiku, masažu i mnoge druge terapije i programe.

Pratite Nas:
Image Alt

Kinesiotaping

“Kinesio tejping” je tehnika lepljenja elastičnih traka na delovima tela gde postoji problem, povreda ili bol. Bazira se na prirodnim sposobnostima tela, da uz podsticaj (stimulans), aktivira određene mehanizme za izlečenje, odnosno oporavak tkiva.

Tehnika postavljanja traka se oslanja na Kineziologiju (nauka o pokretu delova tela i tela kao celine) i zato predstavlja fizioterapeutsku veštinu.

Mišići ne predstavljaju samo izvršioce pokreta delova tela, nego i kontrolore venske i limfne cirkulacije, telesne temperature i sl, tako da poremećaji u mišićima vuku za sobom i druge probleme. Korišćenjem elastične trake otkriveno je da se mišićima i drugim tkivima može pomoći asistencijom spolja.

Prvi su ovu tehniku upotrebili Japanci, (njen osnivač je Kenzo Kaze, D.C., poznavalac kineziologije i kiropraktičar). Ova  klinički i naučno potvrđena tehnika koja je nastala sedamdesetih godina prošlog veka, danas predstavlja jednu od veoma popularnih metoda koje se koriste u oporavku,  naročito u vrhunskom sportu.

Efekti Kinesiotejpinga

Poboljšava kontrakciju slabih mišića

Smanjuje mišićni zamor

Smanjuje grč mišića i mogućnost povrede

Dozvoljava veći obim pokreta

Smanjuje, tj. oslobađa od bola

Poboljšava krvnu i limfnu cirkulaciju

Smanjuje inflamaciju, upalu

Aktivira blokadu bola na samo na nivou kičmene moždine, već i u višim delovima mozga

Popravlja odnos zglobnih površina uzrokovan spazmom ili skraćenjem mišića

Normalizuje mišićni tonus

Postavljanje Kinesio traka

Trake se postavljaju ili da pomognu mišićnu kontrakciju, ili suprotno od toga, da je ublaže. Mogu da smanje i kontakt zglobnih površina prilikom izvođenja pokreta, a isto tako utiču i na smanjenje bola.

Ovaj metod nema ništa zajedničko sa stavljanjem elastičnog zavoja, koji se postavlja da bi u određenom stepenu ili potpuno ograničio pokret.

Kinezio traka nema zadatak imobilizacije, nego omogućava pokret i ne dovodi do zastoja cirkulacije.

Kako će se trake postaviti zavisi od više faktora: od mesta gde se traka aplikuje, da li se radi o zdravom mišići (kod sportiste) ili nedovoljno funkcionalnom mišiću ili zglobu, da li je akutna ili hronična tegoba, , da li je prisutan bol, da li je u pitanju mišić ili ligament itd.

Traka se koristi uz manje ili veće istezanje prilikom postavljanja, ili se predhodno segment postavi u određeni položaj. Svojim elastičnim svojstvom ona podiže, nabira i raslojava površinska meka tkiva i na taj način inhibira receptore za bol, smanjuje pritisak, patološke procese, zapaljenje…

Kvalitetne traka ne sadrže nikakve farmakološke supstance, ne iritiraju kožu i ne dovode do alergijskih reakcija. Prave se u različitim bojama, pa su i jako atraktivne.

Pre postavljanja traka neophodno je da fizioterapeut uradi funkcionalni status i procenu stanja, kako bi utvrdio gde i na koji način trake treba postaviti.

Aplikuju se na tri načina: u formi slova “I”, slova “Y” ili “X”. Traka je tanka i lako se lepi za kožu, a uslov je da mesto bude čisto i suvo. Nakon postavljanja, traka može da stoji 3-10 dana, kada se aplikuje nova, ako za to ima potrebe. Veoma je važno znati da najvećem broju kinezio traka ne smeta vodena sredina, tako da se pacijenti sa njom slobodno tuširaju, a zbog ove karakteristike koristi se i u vaterpolu.

Zakažite Vaš termin već danas!