i

Dve decenije, ordinacija za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Master Physical posvećena je pružanju stručne rehabilitacije kroz fizikalnu terapiju, kineziterapiju, kiropraktiku, masažu i mnoge druge terapije i programe.

Pratite Nas:
Image Alt

Master Physical

Vežbe za lumbalnu lordozu

U narednom filmu, prikazane su neke od vežbi za povećanu lumbalnu lordozu koje se mogu raditi u kućnim uslovima bez dodatnih rekvizita i pomagala.

Vežbe se rade 3x nedeljno, a svaka vežba do 10 ponavljanja.

Ukoliko se vežbe rade redovno, onda su i kontrole češće, na 3-6 meseci.

Ako niste sigurni da Vaše dete ima ovaj problem obavezno se posavetujte sa Vašim lekarom

Reč je o krivini kičmenog stuba u sagitalnoj ravni i uglavnom se javlja u vratnom i krsnom delu.

Osnovne karakteristike lordotičnog lošeg držanja tela su: glava lagano zabačena unazad, grudni koš ravan, a nekada i ispupčen, fiziološka krivina u slabinskom delu više naglašena, karlica pomerena unapred i nadole, trbuh spušten i mek, kolena u rekurvatumu, pojačanoj ekstenziji.

Nastaje usled nepravilnog držanja tela, dugog i nepravilnog sedenja, nepravilnog hodanja, ravnih tabana, oboljenja zglobova, iščašenje kuka i dr. Pomenuti uzroci dovode do slabljenja i mlitavosti trbušnih mišića i skraćivanja leđnih mišića, što predstavlja i neposredni uzrok nastanka ovog deformiteta.

Posledice lordoze su zamor, bol u leđima i nesposobnost za veći napor, ali nekada i kifotično držanje torakalnog dela leđa, kao sekundaran problem.

DODAJTE KOMENTAR