i

Dve decenije, ordinacija za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Master Physical posvećena je pružanju stručne rehabilitacije kroz fizikalnu terapiju, kineziterapiju, kiropraktiku, masažu i mnoge druge terapije i programe.

Pratite Nas:
Image Alt

Master Physical

Vežbe za ravna stopala

Spuštena stopala kod dece i adolescenata se smatraju jednom od najvažnijih predispozicija za pojavu statičkih problema i bolnih sindroma kičme i nogu kada odrastu.

Dete se rađa sa spuštenim svodovima, ali kako dete raste i razvija se, tako se  razvija i stopalo, pa se spušteni svodovi  postepeno gube do treće godine života.
Da bi se održao pravilan položaj stopala, dete do treće godine treba da nosi duboke cipele sa ojačanom petom i anatomskim uloškom.

Posledice ravnih stopala kod dece su: otežan hod, narušena ravnoteža,  brzo zamaranje, problemi u nogama, kolenima i kukovima kao i u leđima. Kako dete raste problemi postaju izraženiji i bolniji naročito kod nekih profesija (trgovac, stomatolog, farmaceut…). Bavljenje sportom je ograničeno jer zamor i bol ne dozvoljavaju dugo trčanje, skakanje i slične aktivnosti.
Da bi se ojačali mišići stopala potrebno je, uz savet stručnjaka, raditi i korektivne vežbe.

U ovom filmu, prikazane su neke od vežbi  za korekciju ravnih tabana, koje se mogu raditi u kućnim uslovima bez dodatnih rekvizita i pomagala. Vežbe se rade 3x nedeljno, a svaka vežba do 10 ponavljanja.

Ukoliko se vežbe rade redovno, onda su i kontrole češće, na 3-6 meseci.
Ako niste sigurni da Vaše dete ima ovaj problem obavezno se posavetujte sa Vašim lekarom.

DODAJTE KOMENTAR