i

Dve decenije, ordinacija za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju Master Physical posvećena je pružanju stručne rehabilitacije kroz fizikalnu terapiju, kineziterapiju, kiropraktiku, masažu i mnoge druge terapije i programe.

Pratite Nas:
i

Master Physical

Da li pravilno pripremate dete za fizičku aktivnost?

Odvajanje deteta od poznate sredine i ulazak u novu i drugačiju, nije uvek jednostavno  i lako.

Ukoliko se vaš mališan nikada ranije nije odvajao od vas, boravak u potpuno nepoznatom okruženju može da mu bude stresno iskustvo.  Zato je potrebno da ga blagovremeno pripremite za takav događaj.

Naime, neka deca su društvenija, brže sklapaju prijateljstva i lakše se uklapaju u novu sredinu, dok ima dece kod kojih to ide teže. Koliko će period prilagođavanja trajati – zavisi od samog deteta, ali i od saradnje roditelja i trenera (profesora, fizioterapeuta).

Evo nekoliko saveta iz Centra za pravilan razvoj deteta Master MINI o kojima roditelji treba da vode računa kada upisuju i dovode dete u našu školicu.

Psihološka priprema:

–          Kada donesete odluku o polasku deteta u našu školicu, počnite da mu o tome  pričate (ali ne previše i prečesto). Podstičite dete da bude ponosno sto počinje  da vežba.
–          Raspitajte se o našem programu i objasnite detetu gde će biti i šta će raditi dok je na vežbama. Upoznajte ga sa prostorom u kome će vežbati, trenerima.
–          Potrebno je da školicu od početka prihvati kao mesto gde ga čekaju nova znanja i novi prijatelji.
–          Nemojte od deteta očekivati previše i postavljati pred njega prevelike zahteve.
–          Kada dolazite prvi put, “stavite” osmeh na lice i budite čvrsti. Deca su pravi mali emotivni “sunđeri”, te će odmah upiti vašu nervozu, strah ili tugu.
–          Dopustite mu prvo da gleda čas druge dece, pa kad bude spremno predložite mu da se i ono uključi.
–          Preduga opraštanja, grljenja itd. uznemiravaju dete.
–          Potrudite se da ga baš vi dovodite i odvodite.
–          Pohvalite dete kada nesto dobro uradi i kada se trudi, i istaknite da ste ponosni što je bilo samostalno.

Fizička priprema:

–          Dete ne sme doći gladno, ali ne treba da jede neposredno pre vežbanja (najbolje je da obrok bude 1h pre početka).
–           Naročito izbegavajte konzumiranje slatkiša i gaziranih sokova  pre fizičke aktivnosti.
–          Dete ne sme biti žedno, ali ne treba da konzumira tečnost 30 min pre vežbanja (dati detetu da popije 2 čaše vode u periodu 1h do 30 min pre početka vežbanja).
–          Obaveza roditelja je da odvede dete do toaleta nekoliko minuta pre vežbanja, kako bi izbegli napuštanje treninga zbog fizioloških potreba.
–          Neophodno je da oprema bude udobna i pamučna (majica, šorc, helanke..).
–          Radeći vežbe deca menjaju svoje položaje pa je stoga neophodno da kosa bude vezana.
–          Zbog što boljeg uticaja na pravilan razvoj stopala dovoditi dete u baletankama ili tankim patikicama (izbegavati tešku i čvrstu obuću).
–          Roditeljima nije dozvoljen pristup u sali, osim u slučaju kada je dete u procesu prilagođavanja.

Adaptacija od dve do tri nedelje

Prosečna adaptacija deteta traje od dve do tri nedelje. Ono postepeno pronalazi svoje mesto u igri i prilagođava se grupi. Svaki put kada dete napravi pauzu u dolaženju – zbog bolesti ili drugog razloga, doživljava neku vrstu adaptacije kada ponovo krene u kolektiv.

DODAJTE KOMENTAR