Master Physical | Povreda prednjih ukrštenih ligamenata
Ambulanta za rehabilitaciju Master Physical pruza strucnu rehabilitaciju kroz fizikalnu terapiju, kineziterapiju, kiropraktiku i masazu
ACL, prednji ukrsteni ligament, povreda, koleno
5183
single,single-post,postid-5183,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,

Povreda prednjeg ukrštenog ligamenata kolena

knee-pain

Povreda prednjeg ukrštenog ligamenata kolena

Prednji ukršteni ligament (ACL), je  ligament unutar kolena koji spaja butnu kost (femur) i cevanicu (tibia).

Ligament dug 4 cm, potpuno je zategnut prilikom ekstenzije (opružanja) kolena i postavljen je dijagonalno.

Glavna funkcija je održavanje stabilnosti  kolenog zgloba, sprečavanje odvajanja zglobnih površina i kretanje tibije put napred.

Povreda ligamenta je najčešće udružena sa povredama medijalnog  kolateralnog ligament, ali ukoliko je povreda  ozbiljnija dolazi do povrede i medijalnog meniskusa.

Povreda nastaje prilikom delovanja jače sile,a koleno se nađe u hiperekstenziji, hiperfleksiji, spoljašnjoj rotaciji ili abdukciji.

Javlja se  u vidu istegnuća, kao parcijalna ili totalna ruptura.acl_tear_0-large

Povreda ACL-a se u većini slučajeva dešava kod sportista (fudbal, košarka, rukomet, skijanje, tenis) ali se može dogoditi i onima koji se ne bave sportom (prilikom pada, jakog udarca u podkolenicu, saobraćajna nezgoda…).

Simptomi su bol, otok, izlivanje krvi unutar kapsule, nestabilnost zgloba, smanjena pokretljivost, povećana mobilnost tibije put napred u odnosu na femur…

 

Statistički podaci govore da lečenje svih povreda kolena, 30% nosi rekonstrukcija prednjih ukrštenih ligamenata.

 

Lečenje

Celokupan oporavak traje šest meseci, ali se savetuje da se sa ozbiljnijom fizičkom aktivnošću sačeka do osmog meseca. Tada su sportisti u potpunosti spremni da se vrate na teren bez bojazni ulaska ubilo kakav duel, a ostali pacijenti spremni za obavljanje  svakodnevnih aktivnosti.

Ukoliko se radi samo o istegnuću ligamenta, oporavak je brži i kraći. Za lečenje se koriste fizikalne, a po smanjenju otoka i  kineziterapijske procedure.

Ako je u pitanju pucanje, tj.ruptura ligamenta, primenjuje se operativno lečenje tj. Rekonstrukcija (presađivanje novog tkiva na popucali ligament).

Rekonstruktivna hirurgija je uspešna u 90% slučajeva, tako da mali broj ljudi posle operacije ima bolove ili osećaj nestabilnosti kolena.

 

Rehabilitacija  nakon operativnog zahvata započinje odmah, po izlasku iz bolnice. Uključuje se fizikalna terapija za smanjenje bola, otoka, za povećanje cirkulacije i metabolizma,  masaža samog kolena, čašice, okolnih mišića i tetiva (IT Band), ali i elektrostimulacija za vraćanje snage mišića prednje lože.

Uključuje se kineziterapijski tretman,  statičke vežbe, i vežbame istezanja za vraćanje amplitude pokreta, najpre ekstenzije, a potom i fleksije.

 

Posle 4. nedelje od operacije pacijent dobija pun oslonac na povređenu nogu.

 

Uključuju se i  drugi oblici kineziterapije sa i bez opterećenja.

 

Do 16. nedelje od operacije se rade vežbe za jačanje donjih ekstremiteta, a nakon toga se uključuju i vežbe za jačanje celog kinetičkog lanca, kao i lagano trčanje.

 

U 17. nedelji pacijent je spreman da krene sa skokovima.

 

Celokupan oporavak traje šest meseci, ali se savetuje da se sa ozbiljnijom fizičkom aktivnošću sačeka do osmog meseca. Tada su sportisti u potpunosti spremni da se vrate na teren bez bojazni ulaska ubilo kakav duel, a ostali pacijenti spremni za obavljanje  svakodnevnih aktivnosti.