Master Physical | Kineziterapija – vežbe jačanja i istezanja
Kineziterapija je oblast fizikalne terapije koja se bavi primenom pokreta u svrhe lečenja, radi uspostavljanja optimalnog funkcionisanja delova tela i organizma u celini.
Kineziterapija, fizikalna terapija, terapija, vežbe
4778
single,single-post,postid-4778,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,

Kineziterapija – vežbe jačanja i istezanja

korektivne vezbe

Kineziterapija – vežbe jačanja i istezanja

Za kineziterapiju kažu da je “kraljica” fizikalne medicine i rehabilitacije jer organizmu “udahnjuje život”, ma koliko da je iscrpljen bolešću.

Kineziterapija je oblast fizikalne terapije koja se bavi primenom pokreta u svrhe lečenja, a u cilju uspostavljanja optimalnog funkcionisanja delova i organizma u celini.

 

Za sprovođenje i uspešnost vežbi potreban je nadzor i stručna pomoć višeg fizioterapeuta.

 

U ordinaciji Master Physical kineziterapija se sprovodi individualno, u zavisnosti od opšteg stanja organizma (kardiovaskularni sistem, respiratorni sistem, nervni sistem, psihička spremnost i motivacija, zanimanje pacijenta, da li se nekada bavio sportom…).

Terapijski efekti kineziterapije su: povećanje obima pokretljivosti u zglobovima, povećanje mišićne snage i elastičnosti, poboljšanje kordinacije i ravnoteže, korekcija položaja tela i deformiteta, smanjenje bola kao i poboljšanje funkcije disajnih organa, nervnog sistema i organa za varenje,  a najvažnije zbog čega i kineziterapija postoji je stvaranje pravilne šeme pokreta i motoričke aktivnosti.

U ordinaciji Master Physical se kineziterapijskom tretmanu (vežbama) pristupa kroz nekoliko celina:

Rehabilitacija – u koji se uključuju svi pacijenti sa:

–          Ortopedskim problemima (iščašenja, uganuća zglobova, problemi sa meniskusom, prelomi, pre- i  post-operativna rehabilitacija, sportske povrede…) s ciljem da se ojača oslabljena muskulatura, poveća amplituda pokreta, smanji bol, vrati normalan hod, preveniraju kontraktura.

–          Neurološkim problemima (povrede mozga, kičmene moždine, stanja nakon moždanog udara, oštećenja perifernih nerava, polineuropatije, cerebralna paraliza i sl.), primenom PNF tehnike, Bobath metode i Vojta metode.

–          Reumatološkim problemima (degenerativni i vanzglobni reumatizam, artroze kuka i kolena, cervikalni i lumbalni sindrom), sa ciljem da se smanji bol, očuva i poboljša funkcija kičmenog stuba, zglobova i snaga mišića.

Korektivne vežbe

–          veže za skoliozu, kifozu kičmenog stuba, vežbe za ravna stopala, “X” i “O” noge, vežbe za uspostavljanje pravilnog držanja tela kod dece i odraslih, vežbe disanja i relaksacije.

Prevencija

–          za sve one čiji je radni dan sve duži,  a savremen način života  podrazumeva dugo i nepravilno sedenje (u kancelariji, ispred kompjutera, televizora…). Redovna fizička aktivnost doprinosi boljem zdravlju kostiju i mišića, održavanju gipkosti tela, prevenciju osteoporoze i hroničnih problema u vratnoj i lumbalnoj regiji, a poboljšava se i psihofizičko, socijalno i duhovno stanje.

Pedijatrija – rad sa bebama

Vežbe za pravilan psihomotorni razvoj, korekciju hipertonusa, hipotonusa, vežbe za ispravljanje tortikolisa.

Rad sa sportistima (profesionalnim i rekreativcima)

Kroz povećanje snage i elastičnosti mišića, uvežbavanje koordinacije, ravnoteže i balansa, povećanje izdržljivosti, brzine I kondicije, uz korišćenje različitih sprava I opreme.