Master Physical | Fizikalna terapija
Fizikalna terapija ima značajnu ulogu u lečenju i osposobljavanju pacijenata sa težim i lakšim povredama koje su posledica fizičke traume, u periodu postoperativnog oporavka, nakon dužeg mirovanja, kod stanja koja nastaju kao posledica moždanog udara, kod poremećaja motornog razvoja kod dece
fizikalna terapija, elektroterapija, laser, infraruž lampa, magnetna terapija, krio terapija
4772
single,single-post,postid-4772,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,

Fizikalna terapija

fizikalna terapija

Fizikalna terapija

Fizikalna terapija ima značajnu ulogu u lečenju i osposobljavanju pacijenata sa težim i lakšim povredama koje su posledica fizičke traume, u periodu postoperativnog oporavka, nakon dužeg mirovanja, kod stanja koja nastaju kao posledica moždanog udara, kod poremećaja motornog razvoja kod dece.

 

Fizikalna terapija ima veoma važnu ulogu u preventivnom delovanju, a sastavni je deo trenažnog i takmičarskog procesa u sportu.

  1. FIZIKALNA TERAPIJA sadrži sledeće terapije:
  1. elektroterapija predstavlja primenu električne energije u cilju postizanja terapijskog efekta. Svoju primenu u medicini elektroterapija je pronašla otkrićem pozitivnog efekta na strukture mišićnog i nervnog sistema.Elektoterapijom se postiže toplotni efekat koji utiče na proširenje krvnih sudova i poboljšanje cirkulacije, analgetski efekat stimulacijom nervnih vlakana za prenos bola, povećanje mišićne mase, stimulacija oštećenih nervnih vlakana i antiedematozni efekat.

I.      Interferentne struje ili “ukrštene struje” su dobile naziv po efektu interferencije koji nastaje u tkivu kada se ukrste dva samostalna strujna kola. Ima primenu kod:

–          degenerativnih i reumatskih oboljenja

–          kod trauma, iščašenja, uganuća, preloma

–          kod sportskih povreda

–          pareze i paralize

–          kod cervikalnog i lumbalnog sindroma.

–          kod sportskih povreda

–          pareze i paralize

–          kod cervikalnog i lumbalnog sindroma.

Prednost primene interferentnih struja je što se može aplikovati i u predelu metala.

 

II.      TENS ili transkutana elektro-nervna stimulacija se zasniva na elektroanalgeziji, stimulacijom nervnih vlakana za prenos bola. Primenjuje se kod svih ortopedskih, reumatoloških I neuroloških stanja.

 

III.      Elektrostimulacija predstavlja nadražaj strujom određenog intneziteta, frekvencije i trajanja u cilju izazivanja mišićne kontrakcije kod paretičnih (oduzetih) ili atrofiranih mišića koji nisu u stanju da funkcionišu na normalan način. Razni oblici elektrostimulacije koriste se i kod zdravih osoba radi poboljšanja fizičke sposobnosti.

 

IV.      Elektroforeza predstavlja unošenje lekova u organizam putem konstantne jednosmerne struje. Elektroforeza omogućava da lek za najkraće moguće vreme prodre na mesto povrede ili zapaljenja. Na ovaj način se postiže visoka koncentracija leka, produženo dejstvo leka i stvaranje depoa.

 

  1. Laser se koristi u cilju smanjenja bola, zapaljenskih procesa, regeneracije i reparacije tkiva.
  2. Infraruž lampa infracrvenim zracima zagreva tkivo, povećava cirkulaciju, ubrzava metabolizam i vrši vazodilataciju krvnih sudova.

 

V.      Ultrazvuk zbog svog dvostrukog delovanja, mehaničkog i toplotnog, predstavlja veoma efikasno sredstvo u terapiji brojnih patologija nervnog i koštano-mišićnog sistema. Poboljšava mikrocirkulaciju, relaksaciju tkiva i ubrzava metabolizam. Koristi se kod:

–          Hroničnih degenerativnih bolesti

–          Burzitisa, tendinitisa, kapsulitisa, epikondilitisa

–          Povreda ligamenata

 

  1. Magnetna terapija Pod dejstvom pulsirajućeg magnetnog polja određenog inteziteta i frekvencije, sadržaj kiseonika u tkivima se povećava i do 200% u odnosu na startne vrednosti. Istovremeno dolazi do povećanja ATP-a kao najvažnijeg izvora energije za ćelijsku aktivnost. Istovremeno sa ovim efektima dolazi do popuštanja spazma u krvnim sudovima i poboljšanja vaskularne perfuzije. Primenjuje se u ortopediji, fizijatriji, reumatologiji endokrinologiji, neurologiji, sportskoj medicini, u terapiji hroničnog bola, u prevenciji i terapiji stresnih stanja.
  2. Krioterapija predstavlja primenu hladnoće (leda) u fizikalnoj terapiji. Hladnoća na krvne sudove deluje tako što ih sužava, nakon čega dolazi do njihovog naglog širenja uz jaku navalu krvi. Primena Game Ready aparata, koji funkcioniše na principu krioterapije, daje izuzetne rezultate u lečenju povreda praćenih otokom.