Master Physical | Da li znate da kod dece u 90% slučajeva čak i mali deformiteti (kičma, stopala..), koji se zanemaruju i nepravilno leče dovode do trajnih posledica?
Na osnovu istraživanja iz 2010. godine svako drugo dete ima jedan, a svako četvrto dva ili više deformiteta. Najviše je onih sa problemima stopala, a odmah su zatim problemi kičmenog stuba, kolena i grudnog koša. Šta raditi ako dođe do deformiteta?
deca, deformiteti, stopala, kičma, skolioza
4283
single,single-post,postid-4283,single-format-standard,ajax_updown_fade,page_not_loaded,

Da li znate da kod dece u 90% slučajeva čak i
mali deformiteti (kičma, stopala..), koji se zanemaruju i
nepravilno leče dovode do trajnih posledica?

stopala

Da li znate da kod dece u 90% slučajeva čak i
mali deformiteti (kičma, stopala..), koji se zanemaruju i
nepravilno leče dovode do trajnih posledica?

S66A5980

Na osnovu istraživanja iz 2010. god. svako drugo dete ima jedan, a svako četvrto dva ili više deformiteta. Najviše je onih sa problemima stopala, a odmah su zatim problemi kičmenog stuba, kolena i grudnog koša.

 

Za uspešno lečenje najvažnije je njihovo rano otkrivanje. Ukoliko se na vreme ne reaguje i odlaže korektivni rad, loše držanje tela vremenom može da izazove strukturne ili statičke deformitete koje je teže korigovati određenim vežbama i umanjuje mogućnost potpunog rešavanja problema.

 

Nema jednostavnog i lakog rešenja da se spreči pojava i progresija deformiteta, to je dugotrajan proces koji zahteva veliko angažovanje kako fizoterapeuta tako i deteta i njegovih roditelja. Pored ranog otkrivanja problema, veoma je važan dobro odabran i u potpunosti primenljiv program vežbi koji daje mogućnost da se deformitet  koriguje i zaustavi u potpunosti.

 

Kako dete raste problemi postaju izraženiji, a udruženi sa spoljašnjim faktorima i modernim  načinom života bolniji i ozbiljniji, pa se u kasnijim godinama često završe i hirurškom intervencijom (skolioza, diskus hernija, čukljevi…).

Tags: , ,